Spoznaj mikro makrame

Prvič sem se srečala z makramejem še kot mala deklica, saj so bili izdelki iz makrameja je v 80. letih pogost okras marsikaterega doma. Najpogosteje sem jih videvala kot v obliki sov ali pa visečih držal za cvetlične lončke. Ste imeli kaj takega tudi v vaših domovih?

 

Z mikro makramejem pa sem se srečala, ko se je po dolgotrajnejšem bivanju v Ameriki domov vrnila  prijateljica iz sosednje ulice s prečudovitimi vozlanimi zapestnicami okoli roke. 

 

“To sem sama naredila,” je s ponosom oznanila in z besedami: “Lahko te naučim!” potešila moje občudovanje.

 

Ni bilo en dan, ko smo se zbrale vse “punce ‘z ul’ce” in pletle čudovite barvite zapestnice. Tiste so bile bolj enostavne, take z diagonalnim vzorcem menjavanja barv. Danes znam že marsikaj več.

 

Pa poglejmo, kaj v bistvu makrame je in od kod izvira.

Kaj je makrame? 

 

Makrame je tehnika ročnega vozlanja, pri kateri se s pomočjo različnih vozlov ustvarjajo dekorativni vzorci in predmeti.

 

Za izdelavo makrameja se običajno uporabljajo niti, vrvi ali preja, ki jih z različnimi vrstami vozlov povežemo v zapletene vzorce.

 

Ta umetnost je poznana že stoletja in se uporablja za izdelavo različnih izdelkov, kot so stenske dekoracije, nakit, pasovi, torbe, viseče mreže in še mnogo več.

Od kod izhaja makrame? 

Makrame izvira iz arabskih dežel, natančneje iz 13. stoletja, ko so arabski tkalci na koncu svojih tkanin začeli izdelovati okrasne vozlane robove, imenovane “migramah,” kar v arabščini pomeni “vezenje z nitmi”.

 

 

Ta tehnika se je kasneje razširila v Evropo, predvsem v Španijo in Italijo, ter v 18. in 19. stoletju postala zelo priljubljena v Veliki Britaniji.

 

Mornarji so makrame uporabljali za izdelavo različnih pripomočkov na ladjah, sčasoma pa je tehnika našla svojo pot tudi v vsakdanje življenje in postala priljubljena umetnost in obrt.

 

Danes je makrame priljubljen po vsem svetu, saj ponuja široke možnosti ustvarjanja in je enostaven za učenje, hkrati pa omogoča izdelavo čudovitih in unikatnih izdelkov.

Kaj pa je mikro makrame? 

 

Mikro makrame pa je posebna oblika makrameja, kjer se uporabljajo tanjše niti ali preja in manjši, bolj natančni vozli za ustvarjanje drobnejših in bolj zapletenih vzorcev.

 

 

Medtem ko se tradicionalni makrame pogosto uporablja za večje projekte, kot so stenske dekoracije ali viseče mreže, je mikromakrame primeren za manjše, bolj delikatne izdelke, kot so nakit (zapestnice, ogrlice, uhani), okraski, miniaturke in drugi majhni predmeti. 

Zahtevnejše večbarvne oblike vozlanja mikromakrame zapestnic.

Enostavnejše enobarvne oblike vozlanja mikromakrame zapestnic s kovinskimi dodatki in perlami.

Bi radi spoznali mikro makrame in se v njem preizkusili?

 

Pri Trmoglavki pripravljamo tudi delavnice mikro makrame zapestnic prijateljstva za vašo ustanovo. 

 

Poglejte si tudi druge vrste delavnic in nam pišite za vam prilagojeno ponudbo. 

Dodaj odgovor

Delite:

Tukaj je. Samo zate.

TOP 10 napotkov, ki ti 

bodo pri šivanju pomagali, 

da bo šivanje zate 

manj mukotrpno 

in bolj učinkovito! 

 

Vpiši se in že prileti

k tebi v inbox!

Želiš večkrat prebrati kaj koristnega o šivanju?

Vpiši svoje ime in email v spodnji kvadratek! :)

Hvala!