Kaj je polnilo in kako izbrati pravega?

vrste polnil

Polnila so tista fluffy reč, ki se nahaja v bundi, prešiti odeji, vzglavniku ali kovtru in podobnih izdelkih. Se pravi gre za nekakšno vato v blagu ali v kosmih, ki je srednja plast med dvema drugima plastema različnih materialov – odvisno za kateri izdelek gre.

Če boste polnila iskali na tujih spletnih straneh, je angleški izraz za tiste v obliki vate v blagu “batting”.

“Puhek” za blazine

Polnila v kosmih (kot rinfuzo) navadno izgledajo kot nekakšen puhek ali pa kot narezani koščki gobe oz. pene. S puhkom polnimo npr. plišaste igrače in vzglavnike. Izdelki obdržijo želeno obliko, sčasoma pa se ta puhek začne “svaljkati” in se splošči ter polsti.

Vir slike: svetmetraze.si

Koščki pene

Koščki pene se uporabljajo za polnila vzglavnikov in izdelkov, katerih zunanjost je obdana s tršo strukturo (tršim blagom ali peno). Torej je tu potrebno upoštevati, da penasti kosmiči ne pridejo v poštev za manjše izdelke ali za izdelke, kjer je zunanja plast tanjše ali raztegljivo blago, saj oblika koščkov kaj hitro “iznekazi” obliko izdelka, ker so nasproti puhasti strukturi mehkega polnila bolj rigidni, čvrsti kosi, ki ohranjajo oblike, kakršne so. Izjema so morda le zelo majhni koščki pene. 

Vir slike: svetmetraze.si

 

Kroglice stiropora

Polnilo je lahko tudi stiroporni granulat, to so tiste kroglice, ki jih navadno najdemo v kakšnih blazinah za sedenje. Če kak košček stiroporja zaide v naša usta, se nam ne zgodi nič – prav tak tudi pride iz nas. Vendar je zaradi možnosti zataknitve v grlu stiropor za otroke lahko nevaren in s granulatom iz polistirena (stiropor je ime blagovne znamke, pravzamprav) ni priporočljivo polniti igrač, ker obstaja možnost, da se kroglice zapustijo svoje bivališče. 

Vir slike: svetidej.si

“Vata v metraži”

Polnilo, ki ga lahko kupite na metre, je različnih širin. Nekatere trgovine prodajajo širino 90cm, drugje ga najdete v širini tudi 150 cm ali več. Polnilo za odeje na metre je lahko različne sestave. 

Poliestrsko polnilo

Polnilo za odeje je lahko 100% poliester, vendar je slabost tega polnila, da se med delom in uporabo “premika” v izdelku in da lahko njegova vlakna prodirajo skozi osnovno plast blaga. Prednost pa je zagotovo njegova cena, saj je v primerjavi s polnili na metre, ki so druge sestave, veliko cenejše. Poliestrsko polnilo lahko dobite v tanjši (cca. 95 g/m2) ali srednje debeli izvedbi (cca. 150 g/m2). Še ena prednost poliestrskih polnil je, da so navadno toplejše brez dodatne teže in kot take primernejše tudi za prešivanje na gospodinjskih šivalnih strojih.

 

Vir slike: svetmetraze.si

Bombažno polnilo

– bombažna vata je na otip podobna debeli flaneli. Je lahka, naravna vlakna so zračna in lahko ga dobite za najdebelejše odeje. Bomažno polnilo je tudi boljša možnost za strojno prešivanje. Odeje z bombažnim polnilom morajo biti gosteje prešite. Tako polnilo se tudi bolje obnese brez prodiranja vlaken skozi osnovno blago. Bombažno polnilo se kot vsako bombažno blago rahlo skrči – še posebej, če je sestava polnila 100 % bombaž. Polnilo iz bombaža se sčasoma zmehča in je vzdržljivo. 

 

Vir slike: www.marynastudio.com

Mešano polnilo

Polnilo v sestavi bombaža in poliestra (navadno v razmerju 80:20%) je zelo podobno bombažnemu polnilu, le da je cenejše. Velikokrat je najboljša izbira za strojno prešivanje in v Ameriki, kjer izredno radi “quiltajo”, se uporablja najpogosteje. Tovrstno mešano polnilo ima pogosto tanek sloj stabilizacije na eni ali obeh straneh vate, ki preprečuje ločevanje ali raztezanje vlaken. Ta stabilizacija je narejena s polstenjem z iglami in polnilo naredi močnejše in stabilnejše. Prednost tega je tudi, da lahko prešite šive naredite bolj narazen – tudi do 30 cm narazen, v primerjavi z največ 10 cm pri vatiranju brez stabilizatorja. Zaradi svoje gostote je taka mešanica s skrimom predebela za ročno prešivanje.

 

Vir slike: https://svetmetraze.si/

Volneno polnilo

Volna je 100 % naravno vlakno, vendar se skrči, zato se pri nakupu prepričajte, da je na etiketi navedeno, ali je bila predhodno skrčena ali o tem vprašajte prodajalca (uvoznika). Volneno polnilo je odpodno na prepogibanje in gubanje. Odeje s takim polnilom izgledajo čudovito, ker se prešiti vzorci lepo vidijo. Prav tako je primerno za ročno prešito odejo. Volneno polnilo je toplo in lahko. Slabost volne pa je, da bo precej zarezala v vaše denarnice in možne so tudi alergijske reakcije pri nekaterih ljudeh.

Obstaja tudi mešanica polnila volna-poliester (na sliki).

 

Vir slike: www.marynastudio.com

Bambusovo polnilo 

Tega na policah naših trgovin še sicer nisem zasledila, je pa v ZDA vedno bolj pogosto v rabi. Bambusova vlakna so naravi prijazen material, ki diha. Navadno polnila niso 100% iz bambusovih vlaken, temveč mešanica z bombažnimi. Teksture okrasnega prešivanja so zelo lepo vidne tudi pri odejah, ki so gosto strojno prešite. 

 

Vir slike: https://cdn11.bigcommerce.com

Polnilo z lepilom

Tako polnilo ima na obeh straneh “vate” umetno smolo, ki se s pomočjo likalnika stali in tako za prešito odejo preprosto zlikate tri plasti skupaj (blago-polnilo-blago). To je začasno lepljenje in običajno najbolje deluje pri projektih manjšega obsega. 

 

Vir slike: https://krpanke.si

Upam, da vam je ta članek razjasnil, katero polnilo boste kupili za določen izdelek, ki si ga želite izdelati. 

Spodaj pa lahko komentirate vaše izkušnje, dobre nakupe ali ideje za ustvarjanje. 

Pa en superkreativen dan vam želim!

Brigita

Dodaj odgovor

Delite:

Tukaj je. Samo zate.

TOP 10 napotkov, ki ti 

bodo pri šivanju pomagali, 

da bo šivanje zate 

manj mukotrpno 

in bolj učinkovito! 

 

Vpiši se in že prileti

k tebi v inbox!

Želiš večkrat prebrati kaj koristnega o šivanju?

Vpiši svoje ime in email v spodnji kvadratek! :)

Hvala!