Katere vrste blaga so začetniku prijazne?

Si zašila že nekaj manjših projektov in si pripravljena, da nadaljuješ s šivanjem lastnih oblačil?
Morda se ravno zdaj pripravljaš na šivanje svoje prve obleke in se veseliš, da boš lahko oblekla svojo prvo kreacijo?
Si morda malo nervozna, da ne bo izpadla popolna? Ne skrbi. Vsi delamo napake, toda z določenimi tkaninami, ki so primerne za začetnike, lahko poskrbiš, da bo tvoj prvi šiviljski projekt zagotovo bolj uspešen.

Tkanine za začetnike

Čeprav se lahko šivamo kot začetniki lotimo vseh tkanin, pa vse niso prava izbira, če nimamo pravih “navodil za uporabo” oz. za šivanje. Bombaž oz. bombažni poplin ali običajna viskoza (ne viskozen jersey!) sta ena od bolj obvladljivih materialov za delo, saj sta udobna za nošenje in enostavna za šivanje. Bombaž je lahko lahek ali težak, odvisno od tega, za kaj se bo končni izdelek uporabljal, na voljo pa je v številnih različnih gramaturah* in teksturah. Tkanine, kot so bombaž, lan, svila in volna, so mehke in prožne ter se dobro obnesejo pri začetnikih.

Popolni začetniki se pri delu z gospodinjskim šivalnim strojem (ne z entlarico) raje najprej malo izognite bombažnemu jerseyu in drugim pleteninam, saj gre za pletenino iz tankih bombažnih niti in elastana, zaradi česar je precej raztegljiva in ni tako enostavna za delo. Tudi težke bombažne tkanine, kot je denim, so lahko nekoliko težje za obdelavo.

Tkanine, kot so svila, lan, rajon in lahek bombaž, so razmeroma enostavne za delo, saj se pri šivanju ne raztezajo tako zelo.

*gramatura blaga pomeni, koliko blago tehta na m2, večja kot je ta številka, težje je blago, debelejše je (npr. 180 g/m2 je tanjše blago kot 220 g/m2)

Najprej poskusite s tkanim platnom

To je odličen material za začetnike. Na voljo je v različnih gramaturah, zato lahko izberete nekaj, kar se dobro ujema z vašim šivalnim strojem in vašo osebno stopnjo udobja. Sama rada uporabljam platno, ki ima visok delež bombaža, saj menim, da ustvari čudovito teksturo. Upoštevajte, da je platno, ki je po naravi zelo mehko, lahko nekoliko dražje. Svetujem tanek bombaž za šivanje tunik, bluz brez rokavov ali ohlapnih srajčnih oblek za poletno nošenje iz tankega bombaža.

K sreči je v večini šiviljskih trgovin tkanega platna ogromnoooo! Izbira je res velika, od potiskanih, enobarvnih, tistih za patchwork, lažjih in težjih... povprašajte za bombažni poplin.

Drugi materiali

Čudovita naravna tkana viskoza iz Svet metraže. Foto: arhiv svetmetraze

Preprosto unikatno krilo lahko izdelate iz tkane viskoze, ki je elegantna in ima lep padec. 

Za manj formalen videz lahko uporabite sintetične ali umetne tkanine, kot sta poliester in poliamid. 

Ta sta poceni, lahka in bolj odporna na mečkanje. Tudi bombažni žamet je stabilen in odličen za izdelavo preprostih, pa tudi glamuroznih suknjičev ali kril.

Spoznajte svoj šivalni stroj in njegove funkcije z izdelavo izjemno preproste tunike. Bombaž je lahek in odličen material za začetek, če pa želite nekaj bolj zahtevnega, poskusite z volno. Sintetične tkanine so vedno dobra izbira za začetnike, saj so poceni, enostavne za delo in se sčasoma dobro obnesejo.

Ko vaše sposobnosti rastejo, nadaljujte s pleteninami

Ko se boste izpopolnili, boste želeli preizkusiti nove materiale za šivanje. 

Upoštevajte pa, da določeni materiali zahtevajo drugo vrsto igle ali drugo vrsto sukanca, da bo vaše šivanje bolj optimalno.

Na primer denim šivamo z iglami za jeans, tanke in spolzke, gosto tkane tkanine pa z iglami microtex. 

Pletenine pa zahtevajo tudi uporabo posebnih vrst šivov, ki so elastični, saj so pletenine znane po tem, da se bolj (ali sploh) raztezajo. Zato so šivanju pletenin namenjeni tudi posebni stroji, opletilniki oz. overlocki ali entlarice.

Če tega stroja nimate, uporabite “ponarejeni overlock šiv” na gospodinjskem stroju ali vsaj cikcak šiv, ki je nasproti ravnemu šivu rahlo elastičen.

Izberite kroj, nato blago

Šivanje je prijeten in koristen hobi. Da bi se pri šivanju dobro počutili in uživali, si vzemite nekaj časa za vnaprejšnje načrtovanje šiviljskega projekta.

Tako se lahko pred začetkom projekta prepričate, da imate vse potrebno: kupite kroje, izberete materiale, kupite vse pripomočke ali dodatke, kot so gumbi, niti in zadrge. Ko boste imeli vse na voljo, boste lahko začeli šivati!

Zdaj ste pripravljeni narediti prvi korak na poti šivanja. Še preden se boste zavedali, boste ponosno nosili svojo prvo stvaritev. Veliko sreče!

Začetnica? Poglej tale tečaj!

Za popoln uvod v šivanje si omislite tečaj Prvi koraki v šivanju, s pomočjo katerega se boste naučili uporabljati vaš stroj, izvedeli ogromno o težavah, ki pri šivanju nastanejo in kako jih rešiti, o priboru stroja, šivih, kako šivati ravno, kako strojno heftati in entlati, kateri šiv uporabiti…

Na koncu pa se boste preizkusili še v dveh kreativnih šiviljskih projektih.

Več o tečaju pa tukaj.

PSSSST! V februarju 2023 bo tečaj na voljo popolnoma brezplačno! Za prijavo klikni semle.

 

Kateri stroj izbrati?

Če si med tistimi, ki še išče pravi šivalni stroj zase, si lahko ogledaš tale posnetek.

 

Lahko se tudi naročiš na brezplačen posvet z menoj (izberi svetovanje o primernosti tečaja, ki velja tudi za pomoč pri izbiri strojev), da ugotoviva, kateri šivalni stroj je na tvoje želje in potrebe najbolj primeren.

 

Ali pa pokukaj v spletno trgovino www.sivalni-stroji.si in preveri, kakšne so možnosti za tvoje šiviljske zmage.

Dodaj odgovor

Delite:

Tukaj je. Samo zate.

TOP 10 napotkov, ki ti 

bodo pri šivanju pomagali, 

da bo šivanje zate 

manj mukotrpno 

in bolj učinkovito! 

 

Vpiši se in že prileti

k tebi v inbox!

Želiš večkrat prebrati kaj koristnega o šivanju?

Vpiši svoje ime in email v spodnji kvadratek! :)

Hvala!