Kaj je pomembno vedeti pred nakupom (novega) šivalnega stroja?

Kateri je boljši – mehanski ali elektronski šivalni stroj in kaj je med njima razlika?

Mehanski šivalni stroji so bolj robustni, upravlja se jih z vrtenjem gumbov, mehanizmov, ki ročno premikajo nastavitve v notranjosti stroja. Prepoznamo jih po tem, da so že na izgled bolj robati, nimajo LED zaslona. Navadno imajo tudi manj vrst šivov. To pa ne pomeni, da so zaradi tega kaj slabši. Najbolj uporabljeni šivi so itak ravni, cikcak in pa overlock šiv, te pa navadno imajo.

Gotovo je ena od prednosti mehanskih šivalnih strojev ta, da se manj kvarijo, ker imajo manj elektronike. Če se pa že okvarijo, pa je popravilo enostavnejše in posledično navadno cenejše kot popravila elektronskih šivalnih strojev. 

Ste vedeli, da je nekdaj jugoslovanski vodilni proizvajalec šivalnih strojev Bagat sedaj slovenska blagovna znamka? Ja, tako je! Kljub spremembam so novi Bagat stroji kakovostni in imajo vse, kar imajo druge znamke mehanskih strojev. Četudi morda njihova nova modela Jantar in Safir nista tako estetsko dovršena, so to zelo dobri stroji. 

Po mehanskih strojih navadno posegajo starejše šivilje, ki jim novodobna tehnologija ni tako domača, pa tudi tiste, ki želijo sigurnost in trpežen stroj. 

 

Priporočam te:

https://www.sivalni-stroji.si/e-trgovina/bagat/sivalni-stroj-bagat-safir/

https://www.sivalni-stroji.si/e-trgovina/vse-znamke/sivalni-stroj-singer-supera-5523-heavy-duty/

 

Elektronske šivalne stroje na daleč prepoznamo po tem, da imajo LED zaslon. So tehnološko bolj napredni. Upravljamo jih z dotikom in tako nastavljamo različne dolžine, širine in vrste šivov. Na dotik tudi določamo pozicijo igle noter-ven, šivanje nazaj in zatrjevanje. Ostale prilagoditve (pritisk tačke, napetost zgornjega sukanca) je še vedno mehansko. Elektronski šivalni stroji so primerni za tiste, ki jim je poleg količine okrasnih šivov (ali so res tako pomembni, je drugo vprašanje…) ustreza lepši design, enostavnost upravljanja, preglednost. 

Napram mehanskim šivalnim strojem so elektronski tudi bolj dovzetni za okvare in njihovo popravilo je lahko dražje. So pa tudi dražji od mehanskih. 

Recimo ta dva elektronska stroja sta več kot super:

https://www.sivalni-stroji.si/e-trgovina/vse-znamke/sivalni-stroj-singer-heavy-duty-6705/

https://www.sivalni-stroji.si/e-trgovina/sivalni-stroji-carina/carina-r-evolution-2020/

Kaj je pomembno pri stroju, ko gremo v nakup (novega) stroja? 

Najprej je pomembno vedeti, kaj bomo nanj šivali. Ali bodo to pretežno tanjši ali debelejši materiali? Bo potrebno dokupiti še kakšen pribor ali je dodaten pribor še dovolj pester?

Glede na to se odločimo za stroj, ki lahko šiva tudi debelejše materiale (dodaten nastavek za šivanje več plasti debelega materiala ima npr. Bagat Safir), ali stroj, ki lahko šiva tanjše in ne potrebuje dodatno visokega dviga tačke.

Najpomembnejše funkcije, ki so resnično uporabne, so: 

  • avtomatski ali ročno reguliran pritisk tačke
  • da ima “overlock” šiv za šivanje pletenin
  • da ima avtomatsko izdelavo gumbnice
  • da ima možnost šivanja z dvojno iglo

Dodaten luksuz, ni nujno potrebno, je pa fajn:

  • avtomatski odrez niti (še vedno moramo porezati niti na začetku šiva, na koncu pa tudi ostane cca. 1 cm, ki ga moramo odstriči)
  • avtomatsko vdevanje šivanke (super za nas, ki smo vsak dan bolj slabovidni 😉
  • nastavljiva hitrost šivanja (super, če moramo kje bolj počasi šivati ali če se otroci učijo na njih)
  • program za avtomatsko zatrjevanje šivov (to lahko naredimo tudi sami z gumbom za nazaj, vendar avtomatizem le prihrani čas)
  • nekateri novi stroji imajo pa že tudi avtomatsko regulacijo napetosti niti (uau, to pa je praktično in prihranek časa!)

 

Toliko na kratko, za nek hiter vpogled pred nakupom, da veš, na kaj biti pozorna.

 

Če boš v kratkem menjala ali kupovala stroj, pa ti povem, da sodelujem z zaupanja vredno spletno trgovino www.sivalni-stroji.si, kjer sem uspela za moje bodoče in pretekle tečajnice pridobiti posebno kodo za popust, ki velja tudi, če je stroj že v akciji. 

 

Imajo tudi možnost plačila na obroke (tudi priznajo kodo) in brezplačno dostavo. Nudijo tudi izredno kakovostno tehnično podporo.

Če boš imela še kakšno dilemo ali vprašanje, se lahko kadarkoli obrneš name.

 

Bodi lepo in uživaj!

Brigita Ložar

inštruktorica šivanja

Dodaj odgovor

Delite:

Tukaj je. Samo zate.

TOP 10 napotkov, ki ti 

bodo pri šivanju pomagali, 

da bo šivanje zate 

manj mukotrpno 

in bolj učinkovito! 

 

Vpiši se in že prileti

k tebi v inbox!

Želiš večkrat prebrati kaj koristnega o šivanju?

Vpiši svoje ime in email v spodnji kvadratek! :)

Hvala!