Kako hudiča naj vem, če je neko blago kakovostno?

Obstajajo nekatere lastnosti, ki nam lahko pomagajo prepoznati kakovostno blago:

 

Kakovostni materiali so običajno trpežnejši in bolj odporni na obrabo in raztrganine. Materiali, ki so izdelani iz naravnih vlaken, kot so bombaž, svila, volna in lan, so običajno kakovostnejši od tistih, ki so izdelani iz sintetičnih vlaken. 

 

Pri vrstah blaga, ki so namenjeni oblazinjenju pohištva, je ponavadi navedeno, koliko drgnjenj prenesejo. Večja kot je ta številka, bolj so odporni. Včasih je navedena le lestvi od 1 do 5, pri čemer je z 1 označen najmanj trpežni material, s 5 pa najbolj. Tako včasih vidimo oznako 4/5 (štiri od pet), kar v praksi pomeni, da je ta material skoraj najbolj vzdržljiv. Drugič je ob opisu blaga navedena številka v desettisočih. To je lestvica po Martindale-u oz. metoda Martindale. 

 

Takrat v poseben stroj vložijo med diske preizkusni material in ga drgnejo po testni voščeni tkanini. 

 

Na tem blogu lahko prebereš več o tem, razloženo pa je tudi, kaj katera številka pomeni.

Stroj Martindale za test vzdržljivosti blaga

Tekstura – kakovostno blago ima običajno gladko, enakomerno in trdno teksturo. Če je tekstura groba, neenakomerna ali razpoka, to lahko kaže na slabšo kakovost materiala.

 

Trdnost – kakovostno blago je običajno trdno in odporno na raztezanje, krčenje in raztrganine. Če se blago hitro razteza ali se zlahka raztrga, to lahko kaže na slabšo kakovost materiala.

 

Cena – cena blaga ni vedno pokazatelj kakovosti, vendar običajno velja, da so kakovostni materiali dražji. Če je cena preveč nizka glede na vrsto in kakovost materiala, to lahko kaže na slabšo kakovost materiala.

 

 

Poleg tega je lahko koristno prebrati oznake in navodila za nego na blagu, da se prepričamo, da bo material ohranil svojo kakovost tudi po pranju in sušenju.

 

Mimogrede – ste že obiskali našo spletno trgovino z blagom in šiviljskimi pripomočki? Ne? Tukaj je Trmoglavkina trgovinica. 

Pa recimo še eno na temo öko-tex 100 standarda.

 

To je standard kakovosti, ki zagotavlja, da je vsak del nekega izdelka bil testiran, da ne škoduje zdravju. 

Ta standard se spreminja enkrat letno, ko dopolnjujejo seznam vseh škodljivih sestavin izdelkov in so zahteve vedno večje, da nekaj še ustreza kriterijem, da ne škoduje našemu zdravju.

Zato je lahko neko blago, ki si ga kupila pred leti z öko-tex 100 certifikatom, danes lahko oporečno. 

Oeko-tex 100 standard pa se deli v več razredov: 

Razred izdelkov 1: Ta razred izdelkov vključuje izdelke za dojenčke in ima najstrožje zahteve in mejne vrednosti.

Razred izdelkov 2: Ta razred izdelkov vključuje izdelke, ki prihajajo v stik s kožo. Sem spadajo izdelki, ki so v veliki meri v neposrednem stiku s kožo, kot so bluze, srajce, spodnje perilo, vzmetnice itd.

Razred izdelkov 3: Ta razred izdelkov vključuje izdelke brez stika s kožo. To zajema izdelke, ki nimajo ali nimajo minimalnega stika s kožo, kot so jakne in brezrokavniki, pasovi itd.

Razred izdelkov 4: Ta razred izdelkov vključuje materiale za dekoracijo. Zajema vse izdelke, vključno z začetnimi izdelki in dodatki, ki se uporabljajo za namene pohištva, kot so namizni prti, zavese, tkanine za oblazinjenje itd.

Več o öko-tex 100 standardu si lahko preberete tukaj. 

Ali je blago z öko-tex 100 standardom potemtakem pred uporabo potrebno oprati?

Blago mora od proizvajalca do testiranja priti v točno takšni obliki, kot bo šlo v prodajo. Če ima torej blago kot ga kupite s prodajnih polic ta certifikat, načeloma pomeni, da vam ga pred šivanjem ni potrebno oprati.

Ga pa je potrebno oprati takrat, kadar se blago dosti krči in da bo kupcu potem končni izdelek po pranju doma še vedno prav. To pa priporočam. 

Vse naše blago v Trmoglavkini trgovinici ima öko-tex certifikat.

Stroj Martindale za test vzdržljivosti blaga

Mehkoba– če nekdo pri prodaji materiala napiše, da je izredno mehko blago, to še ni pokazatelj kakovosti blaga.

 

Luknje v kupljenem blagu – kaj pomenijo?

Morda je včasih kdo izmed vas naletel na ogromno luknjo kar sredi blaga? Ta luknja pomeni, da so to blago poslali v testiranje kakovosti. Da imate luknjo, gotovo niste veseli, vendar bi prodajalec moral to blago izločiti in ste upravičeni do reklamacije. Ste pa lahko veseli, da je bilo blago testirano in ste ga sploh lahko kupili, ker z veliko verjetnostjo pomeni, da je blago neoporočno.

 

Barve in vzorci – kakovostno blago ima običajno bogate barve in jasne vzorce, ki so enakomerno natisnjeni ali obarvani. Če so barve zbledene ali se hitro izperejo, to lahko kaže na slabšo kakovost materiala.

So bili včasih na voljo bolj kakovostni materiali za šivanje?

Da in ne.

Moja mama je delala v tkalnici, kjer je skrbela za to, da se je blago lepo tkalo na tkalnem stroju. In domov je nosila veliko vrst blaga, ki so ga izdelovali. Nekaj tega blaga še vedno hranim in moram reči, da izredno lepo prenaša test starosti! Se pravi so izdelovali kakovostno blago. Kar se tiče oeko-tex certifikata, ne vem, kako bi ga dotično blago preneslo, je pa zagotovo ohranilo svojo prvotno obliko in barvo. Pa tudi kemikalij niso toliko uporabljali takrat.

Je pa bilo včasih mnogo mnogo manj vrst blaga na voljo (v Sloveniji), kot jih je danes. Torej smo kar se tega tiče, smo na boljšem – imamo množico po namembnosti, barvah in sestavi različnih vrst blaga, iz katerega lahko danes ustvarjamo (pa tudi bolj specializirani stroji za npr. raztegljive materiale so dostopnejši za gospodinjsko rabo). 

Kar pa se masovne proizvodnje tiče, pa smo verjetno na slabšem. To pomeni, da je že blago slabše izdelano, ker nas je več na planetu Zemlji in so potrebe po količini materiala večje, moda je izredno hitra (trendi se menjajo dnevno!), velike tovarne blaga pa so s strani nadaljnjih uporabnikov stisnjene v kot kar se cen blaga tiče. Torej proizvajalci ubirajo bližnjice s slabšimi osnovnimi materiali tkanja in pletenja, z nizkimi plačami proizvodnih delavcev in podobne nefer zadeve se dogajajo v ozadju. Ti delavci tudi delajo večizmensko delo in gotovo so zelo utrujeni, pa prihaja do napak. Zaradi podnebnih sprememb pa je tudi rastlina bombaževec slabše kakovosti, zato je na voljo veliko sintetičnih materialov. Enih dobrih, drugih slabših.

No, da ne bi moralizirala dalje. 

Skratka: certifikati in druge regulative nam vseeno pomagajo, kaj doseže naše trgovske police in nas, šivilje ter končne uporabnike. 

Dragi moji šiviljski navdušenci, verjetno ni potrebno posebej omenjati, kako je koristno prebrati oznake in navodila za nego na blagu, da se prepričamo, da bo material ohranil svojo kakovost tudi po pranju in sušenju.

 

Vendar o tem v kakem drugem blogu prihodnjič.

 

Upam, da sem vam vsaj malo olajšala vašo nakupovalno izkušnjo.

Srečno pri izbiri in veselo na delo!

Dodaj odgovor

Delite:

Tukaj je. Samo zate.

TOP 10 napotkov, ki ti 

bodo pri šivanju pomagali, 

da bo šivanje zate 

manj mukotrpno 

in bolj učinkovito! 

 

Vpiši se in že prileti

k tebi v inbox!

Želiš večkrat prebrati kaj koristnega o šivanju?

Vpiši svoje ime in email v spodnji kvadratek! :)

Hvala!