Teja Kodre: Stremim k dovršenim izdelkom, za katerimi stojim 100%

Pogovor z ustanoviteljico blagovne znamke kapsulnih oblačil Karmina

Tejo sem spoznala v prek Tiktoka, kasneje pa še preko drugih družbenih omrežij. V bistvu se v živo še nikoli nisva srečali (vsaj do tega trenutka, ko to pišem, še ne), pa sem jo nekako začutila. Všeč mi je bil njen stil izdelkov, njena estetika. No, tako je naneslo, da sva ena drugi večkrat kaj napisali v komentarjih na objave in se preko ene od Facebook skupin tudi povezali za sodelovanje. Ker mi je zelo blizu tudi njena filozofija dela, sem ji postavila nekaj vprašanj.

Kje si se prvič srečala s šivanjem in kakšni so bili tvoji začetki?

Sem Teja Kodre in sem modna oblikovalka, ki je od vedno imela željo postati samostojna. Že kot otrok sem bila zelo zvedava in kreativna. Zanimalo me je ogromno stvari, name so vplivali številni ljudje, še posebej pa babici, ki sta bili obe spretni s šivanko. To je botrovalo, da sem se odločila za študij modnega oblikovanja na naravoslovnotehniški fakulteti ter začela z oblikovanjem in šivanjem oblačil po meri. Po študiju sem skoraj sedem let delala ko grafična oblikovalka, zraven službe pa šivala oblačila in modne dodatke. Takrat sem šivala bolj ali manj casual ženska oblačila in oblačila za otroke, torbice, ruzake, kape….Dve leti nazaj pa sem pod okriljem Start up programa lansirala novo blagovno znamko kapsulnih oblačil z imenom Karmina. 

Moji začetki so bili tipično startupovski. Fakulteta mi je sicer dala dobro podlago o modeliranju in krojih, vse ostalo glede šivanja sem se naučila sama.

Začela sem praktično iz nule. Brez poslovnega znanja in brez izkušenj v tekstilni industriji. Še vedno se učim na lastnih napakah.

Katere pa so top 3 vrste blaga, ki jih ti najraje uporabljaš?

Zelo rada šivam iz naravnih materialov: viskoze, lana, ramije, jeansa. Veliko izkušenj imam z šivanjem pletenin, ki tudi spadajo med moje favorite.

Katere izdelke najraje šivaš? So to hlače, majice, puloverji...?

Če katere stvari ne želim šivati je potem samo zato, ker sem jo premalokrat šivala in se ne čutim dovolj izkušena. Sicer pa najbolj uživam v izdelavi hlač. To pa zato, ker so tudi najbolj zakompliciran kos oblačil in me vedno znova kaj preseneti pri modeliranju in šivanju.

Kako oblikuješ ceno za trg in kdo so največkrat tvoji kupci?

Moje stranke so ženske stare od 35 do 55 let, katerim se je spremenil okus oblačenja in iščejo trajnostne kvalitetne kose. Z leti se jim je spremenila postava in iščejo kose, ki se prilegajo in ustrezajo. Ne nakupujejo masovno in redko sledijo modnim trendom, temveč točno vejo kaj jim paše in kaj bojo kupile.

 

Ceno izdelka oblikujem glede na stroške prototipa, materiala, izdelave, marketinga ter ostalih stroškov, ki nastanejo v podjetju.

Kaj bi bil tvoj najboljši nasvet nekomu, ki s šivanjem šele začenja?

Moj prvi in edini nasvet je ta, da se je treba naučiti biti strog sam do sebe in izuriti natančnost pri šivanju. Vse prevečkrat vidim na prvi pogled krasne izdelke ustvarjalk in potem ko kos obrnem narobe, zagledam površnost, kaos…Stati za svojim delom pomeni  to, da od sebe daš kos, za katerega 100% stojiš in je tvoje zrcalo.

 

Zato osebno stremim k dovršenim izdelkom, saj posledično tudi več časa zdržijo in jih stranske ponosno nosijo več let.

Ja, treba je biti natančen in to se uri in uri.

Kot vedno govorim svojim tečajnikom: vaja dela mojstra, če mojster dela vajo.

 

Teji hvala za pogovor, vas pa vabim, da Karmino poišete na spletu in si omislite katerega od čudovitih kosov njene kapsulne kolekcije oblačil. Gotovo boste zadovoljni!

Dodaj odgovor

Delite:

Tukaj je. Samo zate.

TOP 10 napotkov, ki ti 

bodo pri šivanju pomagali, 

da bo šivanje zate 

manj mukotrpno 

in bolj učinkovito! 

 

Vpiši se in že prileti

k tebi v inbox!

Želiš večkrat prebrati kaj koristnega o šivanju?

Vpiši svoje ime in email v spodnji kvadratek! :)

Hvala!