Šivanje – talent ali spretnost?

Šivanje je zelo zabavno. Ob šivanju minejo ure kot trenutki. In ni boljšega zadovoljstva, kot držati v rokah končni uspešen izdelek, kajne?
Kaj pa je potrebno, da bo izdelek res uspešen? 

Šivanje je morda najbolj znana veščina, ki temelji na spretnosti ima zelo jasen namen

Šivanje je morda najbolj znana veščina, ki temelji na spretnosti. Koliko pa je potrebno dejansko talenta za to?

Šivanje velja za eno izmed najstarejših veščin, saj se ga lahko prvič omenja v knjigi Homerjeve Ilijade leta 100 pred našim štetjem (knjiga 24), sicer pa so znanstveniki odkrili šivanke iz kosti, katerih nastanek je bil datiran cca. 45.000 let nazaj. 

Šivanje je priljubljen hobi po vsem svetu

Razlog, zakaj je to tako, je preprost: šivanje je koristno znanje. 

Šivate lahko vse od oblačil do okrasnih predmetov za dom in stvari za hišne ljubljenčke. 

 

Obstaja veliko načinov, kako se lahko naučite te spretnosti, od tega, da se udeležite uradnih tečajev, do tega, da si ogledate video na YouTube ali uporabite priročnik v obliki knjige ali sledite napotkom iz revije. Obstaja več ponudnikov, ki nudijo kroje, še več pa, ki nudijo šivane izdelke po meri.

Manjši in zmogljivejši stroji

Na srečo so sodobni šivalni stroji manjši in bolj učinkoviti od tistih, ki so jih uporabljale naše mame in babice. Tako nek izdelek lahko naredimo hitreje in boljše. Industrija proizvodnje tekstila pa napreduje z neverjetno hitrostjo, skoraj dnevno smo priča novim in novim materialom, ki jih lahko uporabimo pri svojem delu. Da o pripomočkih niti ne začenjam. 

S čim naj začne začetnik?

Ogromen nabor preprostih šivanih izdelkov je priložnost, da vsakdo začne šivati in tako izrazi svojo kreativnost ter stil. 

Krasna priložnost za začetek – ne terjajo poznavanja množice tehnik, povečini do kakovostnih izdelkov pridemo z uporabo ravnih šivov. Taki izdelki so lahko za dom ali hišne ljubljenčke: pogrinjki, kuhinjske serviete, zavese, prijemalke, pasje dekice, rutice in malo zahtevnejša ležišča. 

Ali rabiš talent?

Nisem zagovornica tega, da je šivanje stvar talenta. Ravno nasprotno – šivanja se lahko nauči vsak. 

Koliko je ob tem spreten pa je stvar lastne natančnosti in pozornosti.

Talent je bolj stvar kombiniranja barv, izbire in prilagajanja krojev in izbire materialov. 

Kako in kje se najlažje in najhitreje naučimo šivanja?

Zagotovo gre najhitreje in najbolj učinkovito z udeležbo na tečaju šivanja.

Ker se je svet v času koronavirusa prilagodil na druženje na različne načine, pa je tečaj šivanja preko spleta tudi postala več kot realna možnost. Odlična je tudi zato, ker za to, da nekaj osvojite in postanete uspešni, ne potrebujete zapuščati lastnega doma, pakirati šivalnega stroja, blaga in pripomočkov in se voziti v – po možnosti precej oddaljen – drug kraj. 

 

Pri Trmoglavki nudimo obe obliki tečajev – spletne in v živo. 

 

Spletni tečaji so razdeljeni na tiste, ki jih opravljate samostojno, brez pomoči inštruktorice šivanja in s pomočjo. To pomeni, da lahko tečaj opravljate brez spletnih srečanj, kjer potemtakme tudi ni možnosti vprašanj in odgovorov in druženja z drugimi tečajniki. 

 

Način opravljanja tečaja s pomočjo pa je tisti, kjer se vam inštruktorica šivanja posveti na tedenski ravni za vsak posamičen šiviljski projekt iz tečaja in odgovarja na vaša vprašanja. 

 

Ko se boste odločili za izbiro tečaja šivanja, boste videli kako preprosto in hitro osvojite različne tehnike in trike s pomočjo video vsebin in strokovne pomoči. 

 

Če ste popolni začetniki ali pogosto naletite na težave s šivalnim strojem bo za vas pravi tečaj Prvi koraki v šivanju.

Ko želite nadaljevati šiviljske užitke in jih razvijati, se udeležite tečaja Šivanje z lahkoto, kjer spoznavamo ogromno novih tehnik šivanja.

Če pa sodite v tisto skupino, ki jih zanima predvsem izdelava oblačil iz raztegljivih pletenin, pa je za vas malo daljši tečaj Overlocked, s pomočjo katerega se boste lahko oblekli od glave do pete v lastne kreacije. 

 

Tečaji v živo pa potekajo v manjših skupinah (šiviljske urice in tematski šiviljski tečaji) ali pa individualno, pri čemer je program opravljanja tečaja oblikovan z vašo pomočjo na podlagi vaših želja in potreb. Za tečaje v živo je najboljše, da mi pišete.

naslovna slika PKS

V tem tečaju se dodobra spoznaš s strojem. 

 

Naučiš se uporabljati celoten njegov pribor, šivati ravno, uporabljati osnovne šive, robiti, naudarjati in še marsikaj.

 

Na koncu tečaja občutiš  tisto zadovoljstvo, da si res učinkovito in hitro osvojila nekaj novega, uporabnega in občuduješ dva šivana izdelka, ki si jih ustvarila z lastnima rokama. 

Prijave so možne še:
Days
Hours
Minutes
Seconds

Vaja, vaja, vaja

Ko začnete šivati, vam najbolj od vsega svetujem, da ste potrpežljivi. Do sebe in do stroja. Če tisti dan ne gre vse po načrtih, pustite in poskusite naslednji dan. Mogoče ste utrujeni, mogoče se vam rešitev utrne drugič. Vsekakor pa vadite, vadite, vadite.

 

Zelo verjetno je, da ne bo takoj vse šlo gladko – kar nekaj bo paranja in …. Saj poznate tisto reklo: “Šivilja Klara – ponoči šiva, podnevi para,” bo kar pogosto vaša realnost.

 

Zato vadite. Poberite vse stare ostanke blaga, reciklirajte izdelke in vadite. Vzemite najprej tisti material, ki ga ni škoda.

Začnite s tkanimi neraztegljivimi materiali. Bombažni poplin, keper, denim ali dekor so zelo primerna izbira.

 

Predvsem pa vam želim, da ko enkrat začnete, ne odnehate! Šivanje je res velik užitek, sprostitev, delo za možgančke, kreativa in zaradi vsega navedenega tudi – sreča.

Dodaj odgovor

Delite:

Tukaj je. Samo zate.

TOP 10 napotkov, ki ti 

bodo pri šivanju pomagali, 

da bo šivanje zate 

manj mukotrpno 

in bolj učinkovito! 

 

Vpiši se in že prileti

k tebi v inbox!

Želiš večkrat prebrati kaj koristnega o šivanju?

Vpiši svoje ime in email v spodnji kvadratek! :)

Hvala!